Hosting | Serveri

Kako da postavite WordPress na Amazon LightSail

Nedavno smo imali priliku da vidimo objavu da je Amazon lansirao još jedan VPS servis Amazon LightSail. Odlučili smo da probamo ovaj jednostavan i cenovno privlačan VPS server, koji je glavni konkurent igračima koji su godinama na ovom tržištu, poput Digital Ocean, Linode, Vultr i ostalih poznatih kompanija.

Evo kakva su naša iskustva.

Kako je Amazon predstavio LightSail korisnicima

Lako i brzo

Sa Amazon LightSail serverom, virtuelnu mašinu pokrećete sa samo par klikova. Možete koristiti predefinisane templejtove vaše omiljene Linux distribucije, aplikacije ili development stek uključujući WordPress, Magento, LAMP, i slične. Jednom kada pokrenete instancu Lightsail-a, intuitivni menadžment omogućava da servis nesmetano radi.

Baziran na solidnoj Amazon platformi

Amazon LightSail virtualni server radi na istoj pouzdanoj AWS cloud infrastrukturi koju koriste milioni korisnika širom sveta. On pokreće izuzetno zahtevne web aplikacije kao što su Netflix, AirBnB, General Electric.

Skalabilno rešenje

Lightsail omogućava proširenje i skaliranje tokom vremena eksploatacije. Ako vam tokom razvoja web aplikacije zatrebaju servisi poput distribuiranih baza, CDN (Content Delivery Network) ili bilo koja funkcija koju Amazon nudi u svom spektru usluga vi je možete dodeliti vašoj instanci.

Niska unapred poznata cena

Lightsail plan, za razliku od drugih servisa na Amazonu, osigurava unapred poznate troškove za hostovanje vaše aplikacije. On uključuje sve što vam treba za pokretanje virtuelnog servera uključujući disk i mrežne resurse, počevši od $5 dolara mesečno.

Iako na Amazonu postoje instance poput EC2 i t2.nano, za pokretanje takvih virtuelnih mašina potrebno je angažovati i servise za storage, DNS i mrežu, što može da bude manje predvidljivo kada su troškovi u pitanju. Kod Lightsail servisa nema nepredviđenih troškova. Cena je unapred definisana, a kako vam zahtevi budu rasli  po potrebni možete preći na skuplje opcije u okviru Amazon LightSail ponude.

Prvi mesec besplatno

Amazon LightSail u iznosu od $5 je besplatan u prvom mesecu korišćenja (do 750 sati). Prijavite se na LightSail konzolu i probajte prvi mesec besplatno!

skica za logo Amazon LightSail

Kako pokrenuti servis na Amazonu

Da bi pokrenuli ovaj servis potreban vam je nalog na Amazonu, odnosno pristup administrativnoj konzoli.

Prilikom aktivacije naloga Amazon koristi dodatne bezbedonosne provere pozivom na vaš broj telefona i unosom PIN-a sa forme aktivacije. Ukoliko ne dobijete ovaj poziv tokom same prijave na formi, potrebno je da odmah pokrenete tiket na njihovom korisničkom servisu. Naglasite da je u pitanju problem pri aktivaciji i zahtevajte da vas kontaktiraju. Takođe, ostavite vaš broj telefona i vreme u kojem ste raspoloživi da vas pozovu.

Osim toga, Amazon će proveriti ispravnost bankovnog računa odnosno vaše kartice za plaćanje. Poželjno da se na računu nadje barem 1 USD radi ove provere. Kao i kod drugih servisa koji na ovaj način vrše kontrolu svojih novih korisnika novac biva istovremeno vraćen na vaš račun nakon testa ispravnosti kartice. Nakon potvrde identiteta, prvi korak je izbor plana podrške od strane AWS. Ukoliko ne zahtevate posebne uslove podrške izaberite Basic (Free) plan.

Pokretanje virtuelne mašine

Nakon aktivacije naloga dobijate pun pristup konzoli odakle možete krenuti sa kreiranjem compute instanci, odnosno virtuelnih mašina. Kako je Amazon prvi pokrenuo cloud platforme na internetu, ne čudi toliki broj opcija za virtuelne mašine, diskove, IOT, cognitive servise kao i mikro servise poput lambdi.

Amazon opcije za virtuelne mašine

LightSail je instanca koja je dizajnirana za najednostavniji način pokretanja i upravljanja privatnim virtuelnim serverom. LightSail plan uključuje sve što vam treba da brzo uđete u projekte:

  • virtuelnu mašinu baziranu na brzom SSD disku,
  • DSN menadžment i
  • statičku IP adresu.

Sve ovo dobijate za vrlo pritupačan iznos novca.

Pokretanje Amazon LightSail instance

kreiranje instance - Amazon

I u ovom slučaju korisnicima koji nemaju iskustva u Linux administraciji predlažemo da se odluče za predefinisan model templejta sa instaliranom aplikacijom. Ovde ćemo pokrenuti instalaciju WordPress platforme.

Što se tiče lokacija servera Amazon LightSail nudi samo us-east zonu. Ovde nemamo baš neki izbor za pokretanje u nekom data centru u Evropi, kao što je to slučaj kod ostalih provajdera.

Sledeće što možemo da podesimo pre same instalacije je da pošaljemo naš SSH javni ključ. Ovo je bitno da bismo mogli kasnije da radimo iz bash konzole, i biramo prvu instancu od $5 dolara. Podsećamo da je prvih mesec dana korišćenja u ovom slučaju besplatno.

Ostaje vam da dodelite ime vašoj instanci i krenite sa pokretanjem servera klikom na Create.

Izbor paketa odnosno instance

Kako ući u WordPress kontrolnu tablu (dashborad)

Za nešto kraće od minut servis postaje dostupan. Virtuelna mašina sa 512MB memorije, jednim procesorom i diskom od 20GB, sa već instaliranim Ubuntu 14.04 sistemom i WordPress platformom, postaje javna. Instalacija WordPress-a je obezbeđena korišćenjem Bitnami platforme, a ako se logujete sa svoje konzole umesto root naloga koristite korisnika „bitnami“.

Amazon kontrolna tabla

Za konekciju na server dakle možete koristiti web konzolu direktno sa Amazon stranice ili terminal sa vašeg računara

opcije pri aktivaciji WordPress-a

Konzola

Pošto je WordPress instalaciju pripremila Bitnami kompanija, kada u brouzeru odete na vašu novu javnu IP adresu, pa zatim na wp-admin, u donjem desnom delu ekrana videćete bedž firme Bitnami. Kada otvorite tu stranicu videćete uputstvo za logovanje.

TLDR, šifru za logovanje za vaš novi WordPress sajt generiše scripta prilikom instalacije, a samu šifru možete pronaći kada se putem terminala ulogujete na udaljen server u fajlu bitnami_application_password. Korisničko ime je user.

šifra za WordPress u konzoli

Kada se ulogujete u WordPress kontrolnu tablu, nastavite sa instalacijom teme i dodataka, ako vam i tu treba pomoć pročitajte naše članke za WordPress.

Amazon sa uvođenjem Lightsail opcije omogućava pre svega developerima jednostavan i brz način provizije kako mu i ime kaže laganog servera.

Iako ga je moguće proširiti do 8GB memorije i ukupno 2 procesora sa 80GB skladišnog prostora, ovakav proizvod nije konkurent postojećim VPS cloud provajderima, pogotovo zato što je sa izborom instalacija za operativne sisteme limitiran na AWS Linux i Ubuntu 16.04.  Ipak za nekoga ko razmišlja o mogućnostima infrstrukture koju nudi Amazon i mogućim proširenjima nad Lightsail serverom, ovo može da bude dobra osnova za start.

Nauči više:

Websijt: https://amazonlightsail.com
Dokumentacija: https://lightsail.aws.amazon.com/ls/docs/

Da li ste probali Amazon LightSail?

Similar Posts