bootstrap logo
Programiranje

Bootstrap – Koje novine uvodi poslednja verzija 4 Alpha 6

Nakon 4 godine razvoja i prethodnih verzija koje su sa sobom uvodile responsive tehniku u moderan web dizajn, a zatim i mobile first u verziji 3, na red je došla 4 verzija kompletno iznova napisana. Dvojac Mark Otto and Jacob Thornton ponovo privlače ogromnu publiku, a izmene koje uvodi 4-ta Bootstrap verzija su sledeće:

 • Prelazak sa Less na Sass. Bootstrap sada kompajlira brže nego ikada zahvaljujući Libsass C/C++
 • Poboljšani grid sistem. Dodat je novi grid sloj koji će bolje pokriti mobilne uređaje
 • Opt-in flexbox suport.  Boolean varijabla $enable-flex kao svič između prethodnog 3.x i budućeg flexbox grida. Možete opciono koristiti grid layout sa prethodne verzije 3.x recimo kod razvoja stranica sa podrškom za IE9 koja ne podržava Flex Box.
 • Zamena wells, thumbnails, i panels za cards. Cards ili kartice su nove komponente u Bootstrapu bolja i jednostavnija zamena za wells, thumbnails i panels. Zamišljene kao fleksibilan i proširiv kontejner  ovog puta sa gomilom opcija out-of-the-box. Cards ima header, footer, background. Takođe kartice mogu da se grupišu u grupe ili špilove, mogu da se koriste u grid i flex-box režimu zadržavajući svoj jedinstven oblik recimo po visini zahvaljujući CSS table properties na svom kontejneru bez potrebe pisanja java script koda.
 • Konsolidovan HTML resets u novom modulu  Reboot. Reboot modul i dalje koristi normalize.css ali sadrži i još mnogo toga kao recimo kao box-sizing: border-box, margin tweaks, i sve to u jednom Sass fajlu.
 • Nove opcije za kastomizaciju. Instead of relegating style embellishments like gradients, transitions, shadows, and more to a separate stylesheet like v3, we’ve moved all those options into Sass variables. Want default transitions on everything or to disable rounded corners? Simply update a variable and recompile.
 • Odbačena IE8 podrška i prelazak na rem i em jedinice. Ukoliko je podrška za IE8 neophodna zadržite se na verziji 3.x jer sa novom verzijom ne računajte na CSS hacks & fallbacks. Pikseli su zamenjeni za rem jedinice pa je i sam grid prebačen na rem. Pošto je rem relativna veličina u odnosu na root odnosno HTML a i sam grid je definisan u rem promenom veličine HTML taga skaliraće celu aplikaciju što je posebno važno za razvoj u slučaju mobilnih uređaja.
 • Poboljšan JavaScript code. Možda neće biti toliko uočljivo ali svi plugini su pisani sa novim ES6 i kompajlirani sa Babelom kako bi se uvela najnovija pobiljšanja u java scriptu. Takođe novi Bootstrap JS dolazi sa podrškom za UMD, generic teardown methods, option type checking.
 • Improved auto-placement of tooltips and popovers thanks to the help of a tool called Tether.
 • Bolje dokumentovan kod. We rewrote it all in Markdown and added a few handy plugins to streamline examples and code snippets to make working with our docs way easier. Improved search is also on it’s way.
 • I još mnogo toga! Kastomizovane form kontrole, margin i padding klase, nove utility klase, i još mnogo toga što će biti dodatno uključeno.

Spremni da zagrebete Bootstrap 4 alpha ?

Gde mogu da skinem Bootstrap V4 alpha

Testirajte alpha Bootstrap, sam source kod je dostupan na grani v4-dev branch on GitHub. Pre izlaska finalne verzije očekuje se još 2 beta i 2 RC kandidata, svakako imate dovoljno vremena da probate novi framework u nekom vašem testnom okruženju. Od dokumentacije promene možete pratiti na v4 development and tracking pull request , a za one koji žele što pre da uskoče u novo „odelo“ otvoren je Slack kanal.

# Klonirajte repo
git clone https://github.com/twbs/bootstrap

# Izaberite direktorijum
cd bootstrap

# Fečujte remote direktorjum
git fetch

# Izmenite granu 
git checkout v4-dev
npm install
npm install grunt
grunt watch

Suport za verziju 3.x

Dobra vest je da će se i nakon izlaska verzije 4, podrška za prethodnu nastaviti za neko razumno vreme. Podrška će uključiti sve kritične izmene i dopunu dokumentacije.

Bootstrap Teme

Paralelno sa izlaskom verzije 4 lansiraće se paralelno i repozitorijum za premijum Bootstrap Teme.

Infogate-Web-Design-Izrada-Stranica---Bootstrap-theme

U samom startu lansiraće se 3 teme dashboard, application, i marketing. Svaka tema sadržaće najbolje od onoga što Bootstrap nudi, ali i realne primere iz prakse, potpuno nove komponente i plugine, dokumentaciju i alate za razvoj.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *