vultr logo i računar crtež
Serveri

Kako instalirati WordPress na Vultr VPS mašinu

Cloud platforme postaju sve popularnija hosting rešenja, pa vam zbog toga, ukoliko se bavite WordPress-om, može biti potrebno da znate kako instalirati WordPress na Vultr VPS mašinu.

Cene VPS servera više nisu tako nedostižne čak i kada hostujete privatni blog. Mašine sa jednim procesorom, 512MB memorije i SSD diskom od 20GB možete poručiti po ceni već od 2,5USD mesečno. Ovo je, složićete se, vrlo pristupačna cena.

Može se reći da je cloud usluga u nekim scenarijima čak i povoljnija od shared hosting usluge. Ipak, imajte na umu da korišćenje cloud platformi zahteva napredna znanja u administraciji Linux /Windows operativnih sistema i u najvećem broju slučajeva potpuno odsustvo kontrolnog panela (cPanel) na koji je većina korisnika već odavno navikla.

Koji cloud servisi postoje

Tržište cloud rešenja prvi pokreće Amazon sa Amazon AWS (Amazon Web Services) platformom početkom 2006 godine. Pored njega u utakmicu se par godina kasnije uključuju IT giganti – Microsoft sa Microsoft Azure i Google sa Google Platform Cloud platformom. Ove tri platforme čine značajan deo tržišta. Sem njih, tu su i IBM i Oracle Cloud, sa značajno manjom ulogom na tržištu.

Gore pomenute platforme su orjentisane ka velikim korisnicima i o ovim korporacijskim rešenjima pisaćemo u sledećim objavama. Sada ćemo se osvrnuti na cloud rešenja koja su okrenuta malom biznisu i privatnim korisnicima, odnosno široj grupi ljudi.

Cloud rešenja za mali biznis

Pored tradicionalnih shared hosting kompanija koje su u proteklih par godina uvele ponudu VPS (Virtual Private Server) postoje kompanije koje su se od samog osnivanja opredelile isključivo za ponudu dodeljeniih (dedicate) resursa.

Kompanije poput Linode, Digital Ocean i Vultr prepoznale su od starta ovu nišu na tržištu. Njihova ključna uloga je da ponude cloud rešenja za manje korisnike koja su ujedno i jednostavna za upotrebu. Naravno, pored ove tri pomenute kompanije, postoji još mnogo manje pozatih kompanija koje pružaju ovaj tip usluga. Ipak, u ovom članku ćemo se na baš ove tri, jer su uspele da ostvare značajnu ulogu i zauzmu zavidan udeo u podeli tržišta.

I dok su veliki igrači Amazon, Microsoft i Google fokusirani na „masivna“ rešenja u cloudu, manje cloud kompanije imaju za cilj da osvoje manje korisnike koji u nekom trenutku odluče da napuste shared hosting kao platformu za hostovanje web aplikacija. To postižu:

  • niskom cenom,
  • intuitvnim kontrolnim panelom i
  • brzinom ove usluge.

Iznajmljivanje virtuelnih mašina

Ako govorimo o VPS segmentu tržišta gde se, sem iznajmljivanja hardvera (bear computing), pre svega misli na iznajmljivanje virtuelnih mašina i virtuelnog prostora na diskovima, prednosti za korisnike su više nego očigledne. U slučaju shared hosting usluge vaša aplikacija nema garantovane resurse. To znači da ste limitirani brojnim faktorima, a odziv na vašu prezentaciju na internetu ili aplikaciju može zavisiti od trenutnog opterećenja servera na kome se nalazi vaša aplikacija.

U slučaju virtuelnih mašina vi zakupljujete određene resurse koji su vam garantovani tokom eksploatacije servera. Digital Ocean, Vultr i Linode koriste hipervizore kao operativni sistem na hardveru koji kasnije omogućava deljenje resursa u vidu manjih compute jedinica odnosno virtuelnih servera.

I dok u slučaju bare metal mašine vi dobijate na korišćenje hardver na kojem je instaliran željen OS i aplikacije dodeljen samo vama i nikom drugom (single tenant server), u drugom modelu (multi tenant server) dobijate samo deo resursa koji je virtuelno podeljen.

Utisak je da su sve platforme prilično zrele i da se bez obzira na to koji se hipervizor koristi u osnovi dobija vrlo slična compute jedinica sa manjim razlikama u performansama procesora i diska. Ovde se nećemo osvratati na benčmark testove, već nam je ideja da vam pokažemo sa kojom lakoćom možete pokrenuti popularan WordPress CMS na jednoj od ovih platformi.

O kompaniji Vultr

Uzećemo za primer Vultr servis koji je istovremeno i najmlađi član ove trojke. Nastao početkom 2014 u Australiji.

Nećete naći puno detalja za ovu kompaniju sem da su svoje data centre smestili na 15 ključnih lokacija na 4 kontinenta u blizini velikih gradova. Imaju tim od 60 ljudi i preko 100000 korisnika na celoj planeti.

Ideja ove kompanije je isporuka standardizovanih VPS mašina izuzetno brzih performansi sa najboljim odnosnom cena/kvalitet u odnosu na konkurente. Zvuči primamljivo! Hajde da probamo da instaliramo WordPress na njihov server.

Kako instalirati WordPress na Vultr VPS i zašto koristiti ovo rešenje

Vultr trenutno ne nudi vaučere za besplatno testiranje, ali je u toku promocija „double your first payment“. Ovo znači da dobijate 1$ za svaki $ do unapred plaćenih 100 USD, što svakako nije loša ponuda.

Kreiranje naloga

Za prijavu na ovaj servis idite na stranicu Vultr i kreirajte nalog:

Kada ste kreirali nalog, unesite vaše podatke, broj kreditne kartice ili Paypal nalog. Ovom prilikom možete uneti kupon VULTRMATCH ako želite da dobijete besplatne kredite u iznosu vaše uplate.

Kreiranje servisa

Nakon uplate možemo da počnemo sa kreiranjem servisa, izaberite iz menija sa leve trake opciju Servers. Nakon toga za server lokaciju birajte naravno najbližu – Frankfurt.

Ukoliko ne poznajete Linux administraciju za server tip izaberite Application model. Iskusniji administratori koji žele da podese server prema potrebama svojih klijenata ovde mogu da biraju neku od omiljenih Linux distribucija ili Windows R server 2012/2016 (napomena Windows serveri su nešto skuplje instance).

Nakon toga, za instancu biramo ponuđenu VPS mašinu od 5USD. Za model aplikacije ovo je najniža ponuda, a u slučaju servera postoji i mašina sa 512MB od samo 2,5USD.

U sledećemo koraku možete opciono uneti SSH ključ i omogućiti IPv6.  Naravno naziv, virtualne mašine je obavezan. Na kraju izaberite Deploy Now.

Vultr nakon ovoga kreće u proviziju novog servera i to traje nepuni minut. U slučaju ove platforme provizija traje nešto duže nego na Digital Ocean-u, jer se u pozadini izvršava prava instalacija CentOs operativnog sistema, zajedno sa instalacijom web servera.

Nakon instalacije stiže vam email poruka sa uputstvom za pristup računaru, a takođe i sa Vultr dashboarda možete da vidite podatke za pristup.

Novom serveru možete pristupiti i sa bash konzole direktno sa svog računara. U slučaju da želite da pristupite bez šifre, prosledite javni ključ nalozima koje ćete koristiti na novom serveru.

Instalacija WordPress-a

Dalje, da bi dovršili instalaciju WordPress CMS platforme na brouzeru unesite dodeljenu IP adresu i logujte se prateći uputstvo iz poruke koju ste dobili na mejl ili sa uputstva koje imate u Vultr dashboardu.

Nakon ovog koraka vaša WordPress instalacija je spremna za dalje podešavanje.

Kakva su vaša iskustva sa korišćenjem ove i sličnih cloud platformi?

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *