Programiranje

Kako napraviti sajt? Korisni saveti za svakog početnika

Kako napraviti sajt – jednostavno uputstvo za pravljenje sajta u WordPress-u

ikonica - lice

Kako napraviti sajt?

Detaljno i jednostavno uputstvo za svakoga ko želi da nauči kako napraviti sajt, bez obzira na predznanje.

reload

Ažurirano uputstvo

Ovo uputstvo se stalno osvežava novim informacijama u skladu sa razvojem novih tehnologija.

Kako napraviti sajt pitanja

Pitajte ako ne znate

Slobodno nam postavljajte pitanja kako bismo zajedno rešili dileme koje se pojavljuju u praksi.

WordPress platforma logo

WordPress platforma

Pokazujemo pravilan način instalacije WordPress-a na vaš hosting kao prvi korak u izradi sajta.

Pitajte ako ne znate

Slobodno nam postavljajte pitanja kako bismo zajedno rešili dileme koje se pojavljuju u praksi.

3 jednostavna koraka do vašeg sajta

Naučićete kako da ..

platforme za sajt

1. Izaberete pravu platformu za vaš projekat

domen www

2. Izaberete novi www domen i povoljan hosting

sadržaj web sajta

3. Instalirate, podesite i unesete sadržaj na sajt

KORAK #1: Izbor platforme

Pre nego što počnete da razmišljate kako napraviti sajt i kako će on izgledati, potrebno je da odlučite na kojoj platformi će vaš buduči sajt biti rađen. Od toga umnogome zavisi i koliko ćete vremena i znanja morati da uložite.

Šta podrazumeva i šta znači Web „platfroma”?

Pre desetak godina većina sajtova je bila napravljena uglavnom korišćenjem HTML markap jezika, CSS stilova i ponekad Flash animacija. Složićete se da ovakav postupak izrade sajta podrazumeva odlično predznanje pomenutih alata i značajno vreme za razvoj stranica.

Zato većina početnika misli da je pravljenje sajta od početka veoma teško i zahteva dosta kodiranja kao i napredne dizajnerske veštine. Međutim, čak i ako nemate dovoljno veština i znanja u programiranju, ipak možete lako da počnete sa kreiranjem stranica.

U 2017. godini, CMS (engl. Content Management System) ili sistem za dinamičko upravljanje sadržajem poput WordPress-a, olakšava kreiranje web stranica i čini ovaj proces jednostavnim za svakoga.

Da pojednostavimo, sistem za dinamičko upravljanje sadržajem (ili website building platforma) je jednostavna intuitivna platforma za kreiranje web stranica, upravljanje i uređivanje sadržaja, bez potrebe za korišćenjem ogromnog broja statičkih HTML stranica.

Tri najpopularnije CMS platforme u 2017. godini

WordPress (50%)

WordPress logo

WordPress je onlajn sistem za pravljenje sajtova, otvorenog je koda i zasniva se na programskom jeziku PHP. Verovatno je najjednostavniji i najmoćniji CMS za izradu sajtova i postavljanje blogova koji postoji za sada. Raspolaže velikim brojem različitih šablona i gotovih tema, tako da je lak za koriščenje i ne zahteva poznavanje programskih jezika.

Drupal (17%)

drupal logo

Drupal je besplatan softver otvorenog koda koji mogu da koriste pojedinci i grupe – čak i oni koji nemaju zavidne IT veštine – da sa lakoćom kreiraju različite vrste sajtova. Ova aplikacija uključuje CMS platformu i okvir za razvoj (development framework). Napisan je u PHP-u, ali nije portebno da poznajete ovaj programski jezik da biste koristili Drupal.

Joomla (6.5%)

joomla logo

Joomla je platforma otvorenog koda na kojoj je moguće kreirati web sajtove i aplikacije. To je CMS koji povezuje sajt sa MySQLi, MySQL, ili PostgreSQL bazama podataka kako bi uređivanje i prikazivanje sadržaja sajta bilo jednostavno i za onoga ko uređuje sajt i za krajnje korisnike. Koristi različite templejte za jednostavnu izradu sajta.

Statistike govore o popularnosti WordPress platforme sa preko polovine ukupnog tržišta aktivnih web sajtova. Pogledajte trenutne rezultate na sajtovima W3 Techs and BuiltWith.

Zašto WordPress, a ne websajt bilder?

Kada razmišljate o tome kako napraviti sajt nameće se nekoliko pravaca. Da li je lakše na ovaj ili na onaj način procenite sami. Mi vam sugerišemo da date šansu WordPress platformi i možemo vam dati par činjenica koje bi mogle da vam pomognu u izboru:

#1. Korišćenje je potpuno besplatno i postoji veliki izbor tema za promenu izgleda stranica.

WordPress zaista ništa ne košta da se preuzme i instalira, potpuno je besplatan. Pored toga, zajednica koja je okupljena oko ove platforme je brojna, a niz onlajn prodavnica je razvijeno samo na osnovu WordPress-a gde je moguće preuzeti besplatne i plaćene teme i šablone olakšavajući sam početak rada na platformi i brzinu izrade. 

#2. Veoma je jednostavna platforma za početnike.

Ako znate osnove u Microsoft Word-u, onda ste uveliko spremni za rad na unosu sadržaja. WordPress je proširiv instaliranjem dodataka koji obezbeđuju dodatne funkcionalnosti u radu vaše prezentacije. Sa dodacima (eng. plugin) bićete u mogućnosti da dodate kontakt forme, galerije slika i druge podatke i to veoma jednostavno.

#3. Manji i veliki projekti? Odličan je za sve.
Od osnovnih blog stranica to lepo dizajniranih biznis stranica i onlajn prodavnica, WordPress može da pokreće bilo koji tip sajta. WordPress koriste eBay, Mozilla, Reuters, CNN, Google Venture pa čak i NASA.

#4. Vaš sajt će biti ‘responsive’ – jednako dobro vidljiv na svim vrstama uređajima.

Web sajt koji pokrenete u WordPress-u, pod uslovom da koristite responsive temu, izgledaće dobro na svim mobilnim uređajima od telefona, tableta i laptopova. Nema potrebe da angažujete developera za ovaj deo zadatka.

#5. Velika podrška od strane zajednice i programera spremnih da pomognu u vašim prvim koracima.

Ogroman broj ljudi koristi ovu platformu pa je podršku moguće naći na svakom koraku, od foruma, blogova, YT video materijala, specijalizovanih web stranica, zvanične podrške i zajedničkih okupljanja. Potrebno je naglasiti da je ova podrška u najvećem broju slučajeva potpuno besplatna. Ipak, ako se odlučite za ovladavanje naprednim nivoom znanja, svoje učenje možete nastaviti sami ili na specijalizovanim kursevima.

Mi smo naše stranice uradili u WordPress-u, takođe. Pogledajte ispod primer početne stranice i jedne stranice bloga.

infogate_screenshoot_2
infogate_screenshoot

Takođe postoje i druge CMS platforme.

Tokom zadnjih 15 godina razvijeno je puno CMS platformi. U mnoštvu rešenja izdvajaju se tri platforme oko kojih je okupljena programerska zajednica. 

Drupal je veoma moćna platforma, popularna pre svega među iskusnijim programerima. Bitno je naglasiti da je po pitanju učenja dosta zahtevna i nije dobar izbor za početnike.

Joomla je nalik WordPress-u i takođe je omiljen izbor za pravljenje sajtova uz napomenu da je i ova platforma nešto zahtevnija u smislu kodiranja tema.

Razrešili smo prvi korak vaše dileme kako napraviti sajt. Idemo dalje…

KORAK #2: Izbor hosting kompanije i domena

Da bi vaš sajt bio vidljiv na internetu, potrebne su dve stvari:

 • Ime domena (web adresa poput imesajta.rs)
 • Hosting (usluga koja povezuje vaš sajt na internetom)

WordPress platforma je besplatna, ali domen i hosting nisu i koštaće vas u vrednosti popijene kafe sa prijateljem  – recimo oko 500 RSD mesečno, što i nije neki trošak.

Posedovanje sopstvenog domena deluje mnogo profesionalnije nego prezentovanje sadržaja na tuđim domenima (poput vasbiznis.infogate.tech), i takođe je kako smo rekli cenovno pristupačno.

Pored toga, posedovanje domena i odgovarajućeg hostinga osigurava da će se vaš sajt učitavati brže što je danas posebno važno.

Gde da nabavim domen i hosting uslugu?

Kada nabavljamo gTLD (deneric top level domains) domene najčešće koristimo servis Namecheap za kupovinu i registar domena. Servis Namecheap je jednostavan za korišćenje, a administraciju vaših domena dobijate potpuno besplatno. Ovaj registar obezbeđuje vrlo povoljne registracije novih gTLD domena, pa je često moguće domene kupovati i za samo 1 USD za prvu godinu koriščenja (ovde ne podrazumevamo domene .com, .net).

Kada kupujemo nacionalni .rs domen koristimo servis domenko.rs, takođe vrlo jednostavan i intuitivan servis sa trenutno najpovoljnijom cenom domaćeg nacionalnog domena, pa i njega rado preporučujemo našim klijentima.

Kao agencija za web dizajn u prilici smo da za hostovanje sajtova naših klijenata koristimo širok dijapazon različitih servisa, kako domaće tako i strane provajdere počevši od shared hosting provajdera, VPS i cloud usluga (šta je hosting možete detaljnije pročitati u ovom članku).

Ovom prilikom možemo da vam preporučimo hosting usluge domaće kompanije mCloud, a u primerima dalje koristićemo, zbog praktičnih razloga, vps uslugu kompanije Digital Ocean.

Ukoliko planirate vrlo jednostavan prezentacioni sajt, računajte da će vas hosting usluge koštati oko 300 do 400 dinara mesečno. Ukoliko se odlučite za godišnje plaćanje možete računati i na dodatne popuste, posebno u periodu kada kompanije daju promotivne akcijske ponude.

Ipak, vodite računa da su osnovni paketi za ovaj novac prilično limitirani, pa ćete najčešće na takav hosting paket moći da postavite samo jedan domen i jednu bazu podataka.

Ukoliko su vam zahtevi kompleksniji, recimo da želite da na hosting postavite više domena, veći broj baza i da dobijete bolji protok, možete birati jači paket koji se najčešće zove Biznis ili Pro. U tom slučaju cene će se kretati i do 10-tak eura mesečno što je opet dosta povoljno jer dobijate mnogo više mogućnoti za hostovanje više sajtova kao i veći prostor na disku.

Danas imate veliki izbor agencija koje pružaju usluge hostinga, pa vam preporučujemo da proučite ponude nekoliko različitih provajdera pre nego se odlučite za svog favorita. Danas je više nego ikada pre bitno da imate odličnu hosting uslugu ako vam je recimo važno da se probijete na prvu stranu u Google pretrazi. Od kvaliteta usluge koju pruža vaš provajder u mnogome će zavisiti i brzina učitavanja vaših stranica koji se boduje u rangiranju rezultata pretrage na Guglu.

Sada kada ste obezbedili svoj domen i hosting možete podesiti i svoje mejl naloge. Pošto ste nabavili svoj domen razmislite da otvorite nove mejl adrese na novi domen jer ćete tako delovati profesionalnije pred svojim klijenatima. U najvećem broju slučajeva hosting provajderi obezbeđuju usluge mejl servera koji se lako podešava putem administratorske konzole.

Ako već posedujete domen i hosting paket možete slobodno da preskočite sledeći korak i da nastavite sa čitanjem na temu instalacije CMS platforme na vaš domen.

Koji tip domena da odaberem?

Ovo je jako bitno rešiti kada se odlučujete kako napraviti sajt.

No, da se zagrejemo:

Ako pravite web sajt za vaš biznis birajte domen koji ima u nazivu ime vaše kompanije. Na primer imekompanije.rs ili imekompanije.com.

Ako planirate svoj lični sajt onda razmišljajte da se naziv vašeg domena sastoji od vašeg imena i prezimena recimo petarpetrovic.com ili možete recimo registrovati u poslednje vreme dosta popularni nacionalni domen Crne Gore sa ekstenzijom .me poput petarpetrovic.me.

Globalni domeni se, kako ste već verovatno imali prilike da uočite, obično završavaju sa ekstenzijom .com, .org ili .net. Međutim, tokom poslednjih par godina, tačnije od 2012. kada ih je ICAN agencija pustila u promet, pojavila se gomila novih ekstenzija pa je danas u opticaju i ekstenzija poput .agency ili .pizza.

Naš savet je da pokušate da registrujete domen sa već poznatom globalnom ekstenzijom, osim ako nove ekstenzije savršeno odgovaraju  opisu vašeg posla. Stare dobro poznate ekstenzije u nazivu poput .com se lakše pamte i ako neko pokušava da pronađe ime vaše kompanije na internetu prvo će pokušati da vas traži sa .com ili ili na nacionalnom domenu .rs. Novih ekstenzija ima preko 1600 i sada ih uglavnom koriste mlade tehnološke kompanije i startapi koji su spremni da eksperimentišu sa nazivima domena.

Da li ima još dodatnih saveta oko izbora domena?

Nabrojaćemo par saveta kako izabrati ime za vaš budući domen:

 1. Da li ime može da se brendira? U 2017. godini Gugl više voli brendove nego domene tipa www.izrada-sajta-beograd.com. Zato bi bolje rešenje bilo www.infogateweb.com ili www.infogatesajtovi.com. Mi smo se odlučili za infogate.rs jer želimo da naš brend bude prepoznatljiv na lokalnom tržištu.
 2. Da li ime može da se lako zapamti? Kratka i jasna imena domena se mnogo lakše pamte. Duža imena mogu da budu teža za pamćenje i izgovor, nejasna i posetioci ih često zaboravljaju.
 3. Da li ime asocira na neki pojam koji opisuje vas ili vaš biznis? Iskoristite mogućnosti da se poigrate sa asocijacijama i da naziv bude zabavan i lako prihvatljiv kod korisnika. Na internetu je registrovano preko 150 miliona aktivnih domena pa smisliti „cool“ ime i nije posebno lako u ovom trenutku, ali ipak ne odustajte.

Naravno na kraju vi birate ime, pa je savet da ukoliko vam se neki naziv koji ste smislili baš sviđa ne čekajte puno – kupite ga.

Šta treba uraditi pre sledećeg koraka:

Razmišljajte, savetujte se sa prijateljima i poslovnim ljudima šta misle o imenu domena koji želite da regstrujete. Ime bi trebalo da asocira na vašu firmu ili posao kojim se bavite, čak i da bude zabavno ali lako za pamćenje.

Obezbedite se kupovinom imena na vreme i izborom kompanije za hostovanje vaše internet prezentacije. Mi smo preporučili registar Namecheap i Domenko, ali naravno to može biti bilo koja kompanija koja se bavi tom uslugom.

Važno je napomenuti da je bolje da domen i hosting usluge registrujete lično, na svoje ime ili na svoju firmu, kako bi ste bili sigurni da možete da njima upravljate u bilo kojem trenutku.

KORAK #3: Instalacija i fino podešavanje sajta

Ovo je poslednji korak koi treba da savladate kada učite kako napraviti sajt, Sada kad ste kupili svoj domen i hosting uslugu možete krenuti sa projektom izrade web prezentacije! Posao je prilično jednostavan ali zahteva da izdvojite vreme. Koliko će vremena biti potrebno zavisi samo od vašeg predznanja. Prva stvar koju ćemo objasniti je instalacija WordPress-a na vaš domen.

Instalacija WordPress-a

Postoje dva načina da instalirate WordPress, jedan je značajno lakši od drugog.

1. Da kreirate web sajt sa platformama WordPress, Joomla ili Drupal koristite opciju – Instalacija na klik:

Većina shared hosting kompanije nudi usluge kontrolnog panela (cPanel) koja može dosta da vam olakša administraciju vašeg domena. Jedna od usluga koje pri tome možete da koristite je i 1-click-installation za WordPress, pa hajde da je ovde bolje objasnimo.

Ako već imate tu uslugu kod svog hosting provajdera olakšajte sebi koristeći instalaciju platforme na jedan klik.

Ovde dajemo kratka uputstva koja treba da sledite, ali imajte u vidu da mogu postojati manje razlike u izgledu opcija kod različitih kompanija koje omocućavaju ovu uslugu. Međutim, krajnji rezultat potpuno isti:

 1. Prijavite se sa korisničkim imenom koji ste dobili prilikom registracije hosting usluge.
 2. Uđite u vaš kontrolni panel.
 3. Potražite pri dnu ekrana prozor sa instalacijom na 1 klik i izaberite ikonu za “WordPress”.
 4. Izaberite domen na koji želite da pokrenete vaš novi sajt.
 5. Izaberite “Install Now” taster i nakon unosa potrebnih podataka dobićete pristup vašem WordPress sajtu.

Ovakav način instalacije znatno olakšava početnicima, jer im je jedna bitna stavka na putu kako napraviti sajt skoro automatizovana. 

infogate_softaculous

Ovo je uobičajen izgled kontrolnog panela (cPanel), pri dnu se nalaze opcije za brze instalacije (1 click installation).

2. … ili ručna instalacija (ukoliko je to neophodno u vašem slučaju)

Ako se odlučite za hosting usluge koje ne dozvoljavaju upotrebu cPanel-a ili koriste neki drugi tip softvera za administraciju hosting paketa, u tom slučaju možete WordPress ili neku drugu CMS platfomu da instalirate ručno. Ukoliko je ovo vaš slučaj, predlažemo da pročitate deo sa ručnom instalacijom koja može da vam pomogne u ovoj situaciji:

Ručna instalacija WordPress-a

1) Preuzmite WordPress sa sledećeg linka: http://wordpress.org/download

2) Kreirajte direktorijum na vašem računaru i raspakujte arhivu

3) Potražite ime fajla wp-config-sample.php i promenite ga u wp-config.php

4) Otvorite fajl wp-config.php (moćete koristiti bilo koji tekst editor) i pronađite sledeće linije:

define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’); – Ime baze podataka (Database name – ako ne znate tačno ime baze i pristupa kontaktirajte korisničku podršku hosting provajdera)

define(‘DB_USER’, ‘korisničko ime za bazu podataka’);

define(‘DB_PASSWORD’, ‘šifra za pristup bazi podataka’);

Nakon izmena snimite fajl.

5) Pokrenite FTP klijent (birajte FilleZila ili CyberDuck) i prijavite se sa svojim podacima na FTP adresu vašeg domena. Uobičajena adresa je ftp.vasdomen.rs, a korisničko ime i šifra za FTP pristup (username i password) su isti kao i za prijavu na vaš hosting paket.

6) Ako u postojećem public HTML direktorijumu već postoji fajl index.html slobodno ga obrišite. Nakon toga sadržaj raspakovane arhive sa računara prebacite na FTP server.

7) Kada se transfer fajlova završi, pokrenite vaš omiljeni web brouzer i unesti sledeću adresu: vasdomen.rs/wp-admin/install.php ili ako nije .rs domen, unesite odgovarajuću ekstenziju.

Ovo su stranice koje treba popuniti kako bi instalacija bila uspešno završena:

infogate_wordpress_instalacija_09

Izbor Teme/Šablona za vaš sajt

Kada završite instalaciju WordPress-a na novi domen dobićete u okviru ovog CMS-a osnovnu temu 2017 koja je vrlo funkcionalna, brza i pre svega responsive:

infogate_2017_tema

Za početak tema 2017 koja dolazi sa najnovijom instalacijom WordPress-a može da bude dovoljna za osnovna sticanja iskustva u radu sa ovom platformom. Nakon toga poželećete da ne ličite na druge sajtove koji takođe upotrebljavaju ovu temu. Kada razmatrate kako napraviti sajt bitno je i da jasno definišete kakav izgled sajta najbolje oslikava ono što želite da prikažete na internetu, Zato će vam trebati svež dizajn i nešto što ćete moći lakše da oblikujete za potrebe vaše prezentacije. Pogledajte jedan primer dizajna kastomizovane teme na slici ispod.

infogate_responsive

Ovde počinje zabavan ali i teži deo izrade sajta. U ponudi su na hiljade i hiljade tema, profesionalno dizajniranih, specijalizovanih za različite prezentacije, prodajne niše i usluge.

Evo par saveta kako izabrati temu koja može da odgovara vašim zahtevima:

1. Prijavite se sa korisničkim imenom i lozinkom na vaš WordPress dashboard

Ako niste sigurni kako unesite adresu http://vasdomen.com/wp-admin (zamenite “vasdomen.com” sa imenom i ekstenzijom vaseg domena). Evo kako izgleda WordPress dashboard (kontrolna tabla):

infogate_wordpress_instalacija_10

Možda će vam u početku biti teško da se snađete u WordPress administrativnoj konzoli (dashboard panel) iako je sve pregledno i jasno obeleženo. Nemojte odustajati, a mi smo tu da pomognemo i objasnimo par stvari koje morate dobro upoznati kako biste pravilno rukovali sajtom.

2. Pristup besplatnim temama

Iz WordPress administrativne konzole imate pristup zvaničnom repozitorijumu sa preko 1500 besplatnih tema! Potražite na konzoli u levom delu bočnu traku sa menijem i link “Appearance” u engleskoj verziji WordPress-a ili „Izgled“ na srpskoj, pa izaberite “Themes” odnosno „Teme“.

U početku, kada učite kako napraviti sajt, besplatne teme biti dovoljne, ali kada krenete sa nešto ozbiljnijim sadržjem vreme je da pogledate i profesionalno izrađene teme. 

Najbolje mesto da nadjete profisionalne teme je Envato market, tačnije ThemeForest repozirtorijum gde možete izabrati neku od skoro 5000 premijum tema. Prosečna cena teme na ThemeForest-u je oko 50 dolara, međutim, imajte u vidu da je sadržaj koji dobijate sa temom demo i dizajniran je da se najbolje uklopi u tu temu. To važi i za slike i ma koliko vam se bude dopao izgled teme jednom kada je pokrenete na vašem sajtu više neće izgledati tako lepo. Promene koje napravite ili slike koje nisu bas najboljeg kvaliteta uticaće na to da vas sajt izgleda drugacije od demo sadrzaja koji je tamo prikazan.

infogate_wordpress_instalacija_05

Videćete da je instalacija besplatne ili plaćene teme zaista jednostavna. Teme možete pretraživati po ključnim rečima koristeći filter za pretragu kako biste pronašli odgovarajući dizajn za vaš projekat. Pretraga teme može potrajati, a postoji mogućnost povraćaja novca kod kupljenih tema, u slučaju da vam se izabrana tema ne svidi. Prilikom traženja tema vodite računa da su dobro ocenjene, stalno sveže i da podržavaju poslednju verziju WordPress-a. Posebno je važno i da su „responsive“ kako bi izgled vašeg sajta odgovarao mobilnim uređajima. Kada razmatrate opcije kako napraviti sajt, bitno je da vaša buduća web prezentacija izgleda lepo na svim uređajima.

3. Instalacija teme

Kada se konačno odlučite za temu, videćete da je sama instalacija je prilično jednostavna. Nakon što je instalirana, tema treba da bude i aktivirana.

VAŽNO: Izmenom teme ne briše se prethodni sadržaj članaka, stranica i slika. Teme možete menjati zato kada se javi potreba za tim bez straha da ćete izgubiti sadržaj koji se nalazi u bazi podataka.

Bez obzira da li koristite temu koja dolazi sa instalacijom WordPress-a ili ste naknadno dodali besplatnu ili premijum temu, nakon njene aktivacije možete krenuti sa unosom sadržaja. Kako uneti sadržaj na svežu instalaciju u par osnovnih koraka:

Postavljanje i uređivanje stranica

Pri planiranju kako napraviti sajt, važno je i sa odredite stranice koje je neophodno da ima. Ako želite da napravite stranicu „Usluge“ i stranicu „O nama“ potrebno je da:

1. Na bočnoj traci sa menijem potražite “Pages” -> “Add New” ili „Strane -> Dodaj novu“.

2. Kada kliknete na ovu opciju dobićete ekran koji najviše podseća na Microsoft Word. Dodajte tekst, slike ili video da oblikujete stranicu kako želite, a zatim je snimite kako bi vaš sadržaj bio sačuvan na serveru i objavljen na internetu.

Većina sajtova najčešće ima početnu stranicu, stranicu „O nama“, „Usluge“ i sl, kontakt i eventualno galeriju.

Dodavanje stranica u navigacioni meni

Ako želite sa se vaša novo uneta stranica nađe i u meniju odnosno navigaciji, uradite sledeće:

1. Snimite najpre stranicu na “Update” ili „Ažuriraj“

2. Izaberite “Appearance” -> “Menus” ili „Izgled -> Izbornici“ na levoj bočnoj traci

3. Pronađite stranicu koju ste kreirali i čekiranjem potvrdite da želite da se stranica nađe u navigacijii, zatim na taster “Add to Menu” odnosno „Dodaj u izbornik.

infogate_wordpress_instalacija_12

Postavljanje i uređivanje članaka

Ovde se razlikuju dva pravca – kako napraviti sajt sa stranicama i kako napraviti blog.

Ako na vašem sajtu planirate samo blog onda je “Posts” odnosno „Članci“ sledeći link na koji treba da odete. Članke sa istom temom možete grupisati u kategorije, a možete koristiti i oznake za dodatno označavanje sadržaja o kojem pišete na vašem blogu

Ako želite da dodate blog na navigaciju odnosno u meni, potrebno je napraviti praznu stranicu arhive bloga.

Zatim je dodajte na isti način kao i bilo koju stranicu prema uputstvu koje smo dali ranije.

infogate_wordpress_instalacija_14

Prilagođavanje i dodatni trikovi za ulepšavanje sajta…

Sada znate osnove kako napraviti sajt, šta je članak, šta je stranica, kako promeniti temu i napraviti navigaciju. Hajdemo dalje da pogledamo koji su to obavezni elementi kako bi stranica pravilno funkcionisala.

Izmena naslova i podnaslova sajta

Naslov web mesta pomaže alatima za pretraživanje (web crawlers) da bolje objasne o kakvom sadržaju na sajtu je reč. Naslov (title) je jedan od ključnih elemenata koja služi za pozicioniranje na Google pretrazi, zato budite pažljivi kod izbora ključnih reči (razumljive i čitljive reči koje opisuju vaš brend ili posao kojim se bavite).

Taglines ili podnaslov se nalazi odmah iza svakog naslova.

Da bi ste promenili naslov i podnaslov vašeg sajta treba da iz bočne trake izaberete “Settings -> General” odnosno „Podešavanja -> Opšta“ a zatim da popunite formu kao na slici ispod:

infogate_wordpress_instalacija_13

Zabrana komentara za članke i stranice

Neki web sajtovi (biznis/organizacije) ne žele da korisnici ostavljaju komentare na stranicama.

Kako podesiti WordPress da se zabrani komentarisanje na sajtu:

1. Na samoj stranici dok unosite sadržaj, izaberite u vrhu ekrana “Screen Options” ili „Podešavanje Ekrana“.

2. Izaberite “Discussion” ili „Diskusija“. Na dnu editora pojaviće se novi meta box “Allow Comments” ili „Dozvoli komentare“.

3. Ukoliko na toj stranici ne želite da korisnici ostavljaju komentare odštiklirajte “Allow Comments”.

Šta ako želite da isključite komentare na svakoj novoj stranici koju kreirate?

1. U bočnoj traci izaberite „Settings -> Discussion” i odštiklirajte “Allow people to post comments on new articles” odnosno „Dozvoli pisanje komentara na novim unosima“

infogate_wordpress_instalacija_15

Podešavanje početne stranice

WordPress je u osnovi blog platforma, pa se kao prva stranica vašeg po difoltu sajta otvara arhiva članaka.

Ako pravite biznis prezentaciju svoje firme blog forma strane neće izgledati dovoljno atraktivno pa ćete poželeti da je zamenite statičnom stranicom. Ovo je jedan od trikova koje morate znati kada učite kako napraviti sajt.

Statična stranica je u osnovi bilo koja stranica na vašem sajtu koju postavite da bude indeks strana vašeg sajta. To je stranica koja ne lista članke kako je to praksa kod blogova već landing strana koja se ne menja dinamički već je uvek ista kada korisnik dolazi na vaš sajt.

Da bi podesili ovu statičku stranu ili front page uradite sledeće:

1. Na bočnoj traci idete na  “Settings -> Reading” odnosno „Podešavanja -> Čitanje“

2. Izaberite iz padajućeg menija stranicu koju želite da označite kao statičku.

U slučaju da ne uradite ovu promenu u podešavanjima osnovno podešavanje WordPress je arhiva bloga.

infogate_wordpress_instalacija_16

Većina tema za WordPress predviđa desnu bočnu traku (sidebar), a u ređim slučajevima ova opcija postoji i sa leve strane sadržaja.

Ako želite da se rešite desne bočne trake ili da naprotiv definišete sadržaj koji će se štampati u bočnoj traci preduzimate sledeće aktivnosti:

1. Idite na “Appearance -> Widgets” odnosno „Izgled -> Vidžeti“ u WordPress Dashboard-u.

2. Odatle, možete tehnikom prevlačenja mišem sa leve strane gde su vam ponuđene opcije za vidžete prebaciti odgovarujeće u polje bočne trake ili postojeće ukloniti.

Takođe vam je na raspolaganju “HTML box” – tekst boks gde možete da unesete HTML kod.

infogate_wordpress_instalacija_17

Uređivanje bočne trake

Instalacija dodataka kako biste od WordPress-a dobili maksimum

Šta je dodatak (plugin) ?

Ovo je još jedan pojam koji morate znati u vezi sa tematikom kako napraviti sajt. “Plugins” ili dodaci, što i ime samo kaže, su dodatne aplikacije ili aplikacije treće strane u WordPress-u koje služe da poboljšaju funkcionilnosti same platforme dodajući mogućnosti koje ne dobijate osnovnom instalacijom.

Možete ih posmatrati kao i kraći put da dobijete one funkcionalnsti koje vam trebaju na sajtu, bez kodiranja i potrebe da ih sami razvijate.

Dodatke možete koristiti recimo za pravljenje galerije slika, forme za slanje poruka i pošte, optimizaciju sajta za SEO (ako ne znate šta je SEO pročitajte naš ultimativni vodič), razne analitičke alate itd.

Kako da instaliram nov dodatak ?

Da bi pokrenuli instalaciju plaginova ili dodataka idite sa bočne trake na “Plugins -> Add New”. U srpskoj verziji je  „Dodaci -> Dodaj novi“ i nakon toga prosto pokrenite pretragu.

Vodite računa da postoji preko 40,000 različitih besplatnih dodataka pa će vam trebati dosta vremena da ih pregledate i da se odlučite za odgovarajuće!

Instalacija je jednostavna – jednom kada pronađete odgovarujući dodatak izabraćete “Install” odnosno „Postavi sada“.

Upozorenje – pre nego dodjete u iskušenje da instalirate gomilu dodataka morate znati da je poželjno ograničiti broj dodataka koje pokrećete na sajtu, iako sam WordPress ni jednim pravilom ne limitira ovaj broj.

Ukoliko niste sigurni šta vam može biti neophodno u svakodnevnom radu, mi smo se potrduli da vam suzimo izbor na najomiljenije dodatke koje developeri smatraju korisnim:

 1. Contact form 7: Planirate da postavite kontakt formu za vaše verne posetioce na kontakt ili o nama stranicu? Ovo je dodatak koji morate imati. Lak je za podešavanje, a dovoljno je postaviti shortcode na stranicu.
 2. Yoast SEO for WordPress: Želite da vaš sajt bude optimizovan za SEO pretrage? Ovaj plagin je nadaleko poznat kao najuspešniji dodatak za ovu vrsta zadataka i ubraja se u kategoriju must-have. Besplatan je i u toj verziji ima dosta mogućnosti kao štu su: uređivanje ispisa naslova, meta opisa i to sve direktno sa stranica koje uređujete.
 3. Google Analytics: Želite da pratite broj poseta sajtu, bolje reći kompletnu analitiku povezanu na vaš Google nalog? Nemojte dalje tražiti – ovo je dodatak za vas.

Naravno ovo je samo najuži izbor, a za još detalja o dodacima možete čitati na našem blogu gde obrađujemo detaljnije ovu temu.

Ako ste ipak vizuelni tip učenika, pogledajte i po koji video na temu kako napraviti sajt koji opisuje procese korak po korak koje smo naveli u našem tekstu.

Kao jedan od zgodnih primera možete pogledati ovaj video sa najsvežijom verzijom WordPress-a.

Čestitamo – savladali ste kako napraviti sajt! Vaš sajt je spreman za preglede….

Ako ste pratili ovo uputstvo, sada znate kako napraviti sajt i koje tehnologije koristiti. Uspešno ste pokrenuli svoj prvi WordPress sajt! Pretpostavljamo da nije bilo toliko teško, a sada je potrebno da nastavite sa ulepšavanjem sajta sadržajem i slikama.

Kao što smo pomenuli ranije WordPress je izuzetno prilagodljiva platforma i može da bude odlično rešenje za većinu potreba. Ako želite da se dalje obučavate za naprednije korišćenje WordPress-a možete pročitati naše članke za naprednije korisnike:

Kako podesiti WordPress (nakon instalacije)

Kako povećati broj poseta sajtu BESPLATNO

Kako zaraditi sa WordPress-om

Kako dizajnirati logo za vaš sajt

… a ako imate pitanje za koje niste našli odgovore na ovoj stranici slobodno komentarišite ispod ili nas kontaktirajte direktno.

P.S. Ako smatrate da je ovaj tekst koristan za početnike koji se pitaju kako napraviti sajt, slobodno ga podelite na svom sajtu ili društvenim mrežama! Na taj način ćemo pokazati početnicima da izrada sajta nije bauk, i da oni mogu lako da savladaju osnove, bar kada je WordPress u pitanju.

To nas čini motivisanim da i dalje pravimo ovakve edukativne sadržaje.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *