Šta su kolačići ?

Kolačići su podaci koji se šalju sa određenog sajta koji posećujete na korisnički uređaj odnosno pregledač. Sajt može da koristi te informacije skladištene u pregledaču sa svakim pregledom stranice, omogućavajući kvalitetniji i personalizovani pristup korisniku.

second-section (1)

Različiti tipovi kolačića

Postoje različiti tipovi kolačića koji mogu da se koriste u različite svrhe. Tu spadaju privremeni kolačiči sesije, kolačići treće strane i stalni kolačići.

Sesija / Session

Ovi kolačići se brišu odmah nakon napuštanja sajta od strane posetioca. Oni se čuvaju u privremenoj memoriji i koriste se samo tokom započete sesije.

Treća strana / Third-Party

Ovi kolačići su takođe smešteni u pregledaču korisnika ali dolaze sa drugog domena u odnosu na onaj na kojem se trenutno nalazite. Oni se u praksi najčešće koriste u funkciji marketing kampanje i personalizacije poruka koje vam prosleđuju sajtovi koji žele da se reklamiraju na internetu.

Stalni kolačići / Persistent

Stalni ili permanentni kolačići se čuvaju na hard disku korisnika sve do momenta dok ne isteknu ili dok ih sam korisnik ne obriše. Oni se koriste za čuvanje personalnih informacija kao što su šifre i ističu u periodu od 6 meseci.

third-section

Kako da prihvatite ili odbijete kolačiće?

Izbor za čuvanje ili ne-čuvanje kolačića je regulisano od strane vlasnika sajta. Na baneru koji se prikazuje tokom prve posete sajtu Infogate imate opciju izbora da prihvatite ili odbijete čuvanje kolačića. Prihvatanjem ili zatvaranjem banera smatra se da se dali dozvolu da se u vašem pregledaču sačuvaju kolačići koji mogu da se koriste tokom vaše posete sajtu.