pozadine za web stranice
Dizajn

Gde pronaći besplatne pozadine za web stranice

Složićete se da je dizajn sajta jako bitan jer se baš putem sajta često ostvaruje prvi kontakt koji potencijalni klijenti imaju sa vašom kompanijom. Od dizajna često zavisi i da li će posetioci nastaviti da razgledaju vaš sajt ili će otići dalje. Kada imate dobre slike i video materijale, to može da napravi značajnu razliku u doživljaju koji neko ima prilikom posete vaše internet prezentacije. Evo koji su kriterijumi bitni pri izboru pozadine za web stranice.

Povežite se sa vašom publikom

Jedan od zadataka koji ima dobar sajt je da kod posetilaca probudi određene emocije. Emocionalni marketing se već godinama koristi da privuče i zadrži klijente i potrošače. Ovakvim strategijama su pribegavale i najveće firme kao što su na primar Apple ili Coca-Cola. Zašto i vi ne biste probali ove proverene taktike?

Dakle, pri izboru pozadine za web stranice, treba voditi računa o publici koja dolazi na vaš sajt. Oni treba da osete sa vama i vašim brendom. Na primer, ukoliko imate blog o putovanjima, možete koristiti slike atraktivnih lokacija na koje ste putovali, kako bi i vaši čiaoci poželeli da vam se pridruže tamo. Kroz vizuelni identitet i sadržaj koji pišete, vi ih praktično emotivno uvodite u vašu priču.

Evo jednog primera dobro iskorišćene slike za blog o putovanjima:
screenshot bloga o putovanjima
Osim slika, kao pozadina može da se koristi i video. Sajt The Blonde Abroad je jako dobro iskoristio pozadinski video da dočara atmosferu koju opisuje i na svom blogu.
Takođe, pozadina može biti i neka šara (pattern) koja sajtu daje unikatan izgled.

Pronađite visokokvalitetne slike koje možete koristiti

Ukoliko nemate dovoljno sredstava ili vremena da angažujete profesionalnog fotografa, slike visokog kvaliteta možete pronaći i na internetu. Postoji veliki broj sajtova sa kojih možete, besplatno ili za određenu sumu novca, preuzeti slike u visokoj rezoluciji.
Ovo su neki od sajtova na kojima možete pronaći besplatne slike:

Bitno: Nikada nemojte koristiti nekvalitetne slike za pozadinu na vašem sajtu. 

Određivanje dimenzija slike

Ovo je često faktor o kojem se ne vodi dovoljno računa. Veličina slike treba da je takva da vaš sajt izgleda profesionalno, a da pritom drastično ne utiče na njegovu brzinu. Ukoliko se sajt uspori, to može da ima negativan efekat na SEO.

Odsecite delove slike koji odvlače pažnju od onoga što želite da vide vaši posetioci. Nema potrebe da preveliki broj detalja ili prazan prostor odvuku pažnju od proizvoda ili usluge koji treba da budu u prvom planu.

Dalje, izaberite landscape umesto portrait formata. Minimalna rezolucija koja odgovara većini današnjih uređaja je 1024 sa 768 piksela, pa ne bi trebalo birati slike koje su manje od toga. Širina pozadinske slike bi trebalo da bude oko 2000 piksela da biste bili sigurni da sajt dobro izgleda na svim uređajima.

Proverite kako pozadina sajta izgleda na različitim brauzerima, kao i na mobilnim telefonima.

Savet: Ukoliko ne znate koje je dimenzije vaša slika, nakon desnog klika na sliku odaberite „Properties“ i pogledajte u donji deo prozora koji se otvorio. Tu će pisati dimenzije vaše slike.
određivanje dimenzije slike

Kontrast

Čak i kada je slika koju nameravate da koristite kao pozadinu savršena, treba da imate na umu da je njena funkcija upravo to – da bude pozadina. Postoje drugi elementi na sajtu koji treba da budu u prvom planu i na koje posetioci treba da obrate pažnju. Jedan od načina da vaš sadržaj bude prikazan jasno je da se znatno razlikuje od pozadine. Koristite izražene kontraste da biste dodatno akcentovali tekst i ostale elemente na stranici.

Video materijali

Video pozadine za web stranice postaju sve popularnije jer sajt deluje živo, a posetioci se duže zadržavanju na njemu. Ovde je važno pronaći pozadinu koja će biti atraktivna, a da pritom previše ne odvlači pažnju od suštine sajta. Možete, na primer, postaviti video koji je blago zamračen, kako bi tekst koji se nalazi preko bio dovoljno čitljiv. Takođe, suptilnije i sporije kretanje na videu manje će ometati posetioce.

Zbog brzine sajta, uvek je bolje uzeti kraći video i podesiti ga na loop, kako bi se prikazivao u krug.

Ako su vam potrebni besplatni video materijali koje možete koristiti kao pozadinu, evo gde ih možete naći:

Gifovi

Za pozadinu možete izabrati i gif koji možete naći na sajtu Giphy. U polje „Search all the GIFs“ unesite reč „Background“ i sajt će vam izlistati gifove koji mogu da posluže kao pozadine za web stranice.

Paterni (šare) kao pozadine za web stranice

Paterni su takođe dobar način da svom sajtu date originalan i profesionalan izgled. Ukoliko želite da besplatno preuzmete gotove paterne za vašu web prezentaciju, preporučujemo vam sledeće sajtove:

Takođe, možete i sami dizajnirati šaru koja će se naći na pozadini vašeg sajta uz jedan od sledećih alata:

Nadamo se da smo vam pomogli u odluci pri izboru pozadine za web stranice. Koje su vaše nedoumice vezano za izgled i dizajn vašeg sajta?

 

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *