Dizajn

Responsive web dizajn – sajt za sve uređaje

Da bismo najbolje shvatili šta je responsive web dizajn potrebno je da se vratimo kroz istoriju nekih desetak godina. Pre nego što su se pojavili pametni mobilni telefoni, računari su bili jedini „prozor u svet“ kada je u pitanju internet. Nekada je bilo dovoljno da sajt izgleda lepo na desktopu i to je bilo to. Dobra stara vremena ispunjena vrištećim fleš animacijama.

Problemi sa određenim uređajima

Međutim, savremene tehnologije su učinile svoje. Mobilni telefoni nisu više služili samo za razgovore i slanje SMS poruka, već i za pretraživanje interneta. Tu je nastao problem za dizajnere sajtova i programere.

S obzirom na to da telefoni imaju znatno manje ekrane od računara, slova koja su na velikom ekranu bila krupna i čitljiva, na telefonu su prikazivana isuviše sitno, pa ih je bilo nemoguće pročitati. Korisnik bi morao da zumira svaki deo teksta ili slike koji želi da pogleda. Ovo je za njega bilo frustrirajuće.

Prvo rešenje koje su dizajneri smislili bilo je horizontalno skrolovanje. Tako bi osoba koja gleda sajt videla slova u dovoljno velikim dimenzijama, ali bi morala da skroluje po sajtu istovremeno i horizontalno i vertikalno. Žargonski govoreći, sajtovi su „ispadali“ po širini. Ni ovo iskustvo nije bilo prijatno za korisnika, jer je bilo teško snalaziti se na sajtu uz duplo skrolovanje.

Nakon toga, usledilo je kudikamo bolje rešenje. Dizajneri i programeri su počeli da prave dve verzije istog sajta – jednu za računare, a drugu za mobilne telefone. Ovo je neko vreme lepo funkcionisalo, dok se nisu pojavili tableti i drugi uređaji sa kojih se takođe često pretražuje internet.

Dakle, da bi se jedan sajt prilagodio svim tim uređajima bilo je potrebno napraviti jako puno verzija istog sajta, i svaki put upariti pravu verziju sa veličnom ekrana sa kojeg se gleda. Ovo je delovalo kao bezizlazna situacija sve dok se nije pojavio responsive web dizajn.

Responsive web dizajn rešava sve probleme

Da ne bi za svaki uređaj morali da izrađuju posebnu verziju sajta, programeri su kreirali potpuno nov koncept i nazvali ga responsive web dizajn. Ovaj izraz je 2010. godine prvi put upotrebio Ethan Marcotte, veb dizajner i developer, u svom sad već legendarnom tekstu.

Prevod na srpski jezik bi bio „prilagodljiv veb dizajn“. Ipak, zbog odomaćenosti i prepoznatljivosti izraza „responsive web dizajn“ u Srbiji, do kraja teksta koristićemo ovaj izraz.

Kako je struktuiran responsive sajt

Responsive web dizajn se zasniva na gridovima (pogledajte gornju sliku sa različitim uređajima). Zamislite kada bi preko računara bila postavljena mreža. Na laptop od 15 inča staje otprilike 12 mobilnih telefona. Onda se izračuna koliko polja mreže staje na ekran telefona, a ostala polja se prikazuju ispod ovih.

Može se napraviti analogija sa posudama sa tečnošću. Voda zauzima oblik posude, a sajt „oblik“ odnosno dimenzije uređaja na kojem se prikazuje. Na taj način internet prezentacija izgleda lepo i čitljivo nezavisno od toga da li se gleda sa laptopa, desktopa, tableta ili telefona.

Ovaj video iz 2014. godine savršeno ilustruje kako funkcioniše responsive web dizajn:

Ukoliko imate sajt koji nije prilagođen mobilnim telefonima ili imate odvojene verzije sajta za računar i za mobilni, nažalost vam moramo reći da vas je tehnologija pregazila. To znači da ste u problemu, jer i Gugl daje prednost responsive sajtovima kada izlistava rezultate pretrage.  Klijenti će vas teže pronaći, a i kada dođu do vas neće biti oduševljeni. S obzirom na to da je sajt često prvo što klijenti vide o vama, bilo bi dobro da se predstavite na internetu u najboljem svetlu.

U agenciji Infogate izrađujemo isključivo responsive sajtove koji su u skladu sa najnovijim trendovima u oblastima dizajna i programiranja.

Similar Posts