Hosting | Usluge

Šta je hosting – gde čuvamo sajtove?

Web hosting je usluga koju pružaju specijalizovane kompanije, a koja omogućava da vaša prezentacija bude vidljiva na internetu. Da podsetimo za publikovanje web prezentacije neophodna su 2 uslova. Jedan je da registrujete domen, a drugi da zakupite web hosting uslugu kod provajdera. Ako možemo da se poslužimo analogijom, domen predstavlja vašu adresu stanovanja, a web hosting zakup stana ili kuće gde ste smešteni. Drugim rečima cena web hostinga je kirija koju plaćate vlasniku resursa koji javno poslužuje vaše web stranice. Detaljnije o domenima možete pročitati ovde, a ostaje nam da opširnije odgovorimo na pitanje šta je hosting.

Ukoliko ste se već duže vreme pitali šta je hosting – evo odgovora

Ako nastavimo sa prethodnim poređenjem u kojem je domen za sajt isto što i adresa za fizičko lice, hosting bio onda bio najsličniji pojmu stana u zgradi. Svaka hosting kompanija ima svoje ili iznajmljene servere (mašine) koji obezbeđuju da web stranice budu neprekidno prikazivane posetiocima. Oni ustvari drže sajtove na internetu – ovo se zove hostovanje. Na jedan web server može da stane veliki broj sajtova. Ovo, naravno, ima svoju cenu.

Šta je hosting server

Cene usluge hostinga

Pored toga šta je hosting, potencijalnom korisniku je bitno i koliko to u praksi košta. U zavisnosti od kvaliteta te usluge cena može da varira od par stotina dinara do par desetina hiljada dinara mesečno. Postoje čak i modeli usluga koji su besplatni. Ipak u tom slučaju računajte da ćete žrtvovatiti profesionalnost vaše prezentacije. Takvo hosting rešenje podrazumevaće dodeljeno generičko domensko ime, spor odziv na ispis sadržaja sajta, a deo prostora na ekranu brouzera će biti ispunjen tuđim reklamama. Ovo ne uliva poverenje osobama koje dođu na takav sajt. Zbog toga je svakome ko ima ozbiljnu kompaniju potrebno da izdvoji određenu sumu novca za usluge hostinga.

Šta je hosting i tipovi hosting usluga

Da se vratimo na analogiju sa početka gde je hosting upoređen sa stanom u zgradi. Agencije odnosno hosting provajderi imaju jedan soliter, a veliki provajderi imaju opštine ili gradove. Tako, hosting kompanije možemo grubo da delimo na male i velike. Mali hosting provajderi su fokusirani na lokalno tržište, nisku cenu usluge i veliki broj korisnika po serverskoj jedinici. Veliki provajderi su, sa druge strane, fokusirani na velike korisnike, virtuelizaciju hardvera, skalabilnost i geo redudantnost servisa (serveri se nalaze na više lokacija širom planete).

Ipak kada govorimo o web hostingu možemo identifikovati tri tipa servisa

  • Shared Hosting
  • VPS
  • Dedicate Hosting

Shared hosting

Shared Hosting je vrste usluge u kojoj koristite deljeni „konačni resurs“ servis provajdera. U cenovnoj kategoriji ova vrsta usluge je na dnu lestvice i najčešći je izbor za hostovanje jednostavnih web stranica ili popularnih CMS (Content Management System) rešenja kao što je WordPress.

Prednost ove usluge je cena i jednostavnost upotrebe za korisnika. Često sa ovom uslugom dobijate i pristup Control Panel aplikaciji koja vam dodatno pojednostavljuje administraciju domena, FTP i Email naloga, MySql baza podataka, skripti za automatsku instalaciju popularnih CMS rešenja, fajl menadžera i ostalih sistemskih podešavanja.

Mane zakupa Shared Hosting paketa su sporiji odziv na obradu stranica, limitirana brzina i kapacitet prenosa podataka, brzina diska, kao i deljenje procesorske snage servera sa drugim korisnicima koji su na istom hardveru. Zbog načina podešavanja servera takođe ste limitirani na upotrebu starijih verzija jezika PHP i MySql baze, što ne mora da bude minus sem ako ne želite da upotrebljavate edge tehnologije.

Ukoliko se odlučite za ovu vrstu usluge, izbor na domaćem tržištu je veliki i svakako nije lako odlučiti se za pravog provajdera.

Mi vam toplo preporučujemo da probate mCloud Hosting.

VPS ili Virtual Private Server – šta je hosting u ovoj varijanti

VPS ili Virtual Private Server je sledeća stepenica i naprednije rešenje u hosting uslugama provajdera. Ovaj način usluge predviđa zakup virtuelnih resursa kod provajdera. Virtuelizacija je softverski alat koji mreže servera u data centrima provajdera deli u manje virtuelne servere na taj način da obezbedi minimalni garantovani resurs za paket koji ste izabrali.

Prednosti kod ovog sistema su definisani hardverski resursi, kao što je brzina procesora, veličina hard diska, memorije i protoka mreže, instalirani operativni i aplikativni softver na serveru, ipak za pokretanje web stranica na ovakvim serverima neophodno je dodatno znanje iz oblasti administracije servera (Linux ili Windows). Ovakva vrsta usluga odnosno hostinga postaje sve popularnija i cenom, a mogućnosti proširenja resursa su velika pa je omiljen kod developera odnosno u programerskoj zajednici jer vas ničin ne sputava kada je u pitanju izbor alata kojim ćete realizivati svoje projekte.

Napomenućemo da je dostupnost ovih usluga 24h/7, i da nije potreban nikakav angažman od strane provajdera pa VPS možete po volji obezbediti u bilo koje doba noći i krenuti u svoj projekat. Način plaćanja su uglavnom kartice za plaćanje i servis možete plaćati mesečno ili godišnje po nešto nižoj ceni.

Ove usluge je čak moguće potpuno besplatno koristiti u promotivnom periodu od 30 do 60 dana, a neki od najpoznatijih VPS provajdera su:

Dovoljno je da se registrujete na navedenim linkovima i dobićete kredite u iznosu od najmanje 10 USD, što je sasvim dovoljno da testirate ovu uslugu i ako ste istom zadovoljni možete nesmetano da nastavite sa korišćenjem.

Dedicate Hosting

Dedicate Hosting ili dodeljen server resurs je vrsta usluge u kojoj zakupljujete hardverski resurs koji se nalazi u okviru hosting centra. Ovakav način hostovanja je specifičan, može biti sa uslugom održavanja sistema ili bez nje. Prednosti ovakvog sistema su jak hardverski resurs uz jak internet protok koji obezbeđuje provajder. Idealan je za upravljanje jako zahtevnim poslovnim aplikacijama, a podaci su delimično javno dostupni pa se smatra i bezbednim za poslovanje. U ovom slučaju dakle imate zakupljene resurse koje ne delite sa drugima, sami definišete koji hardver i koji softver se postavlja na server, kako su oni povezani na mrežu i koje podatke želite da delite na internetu. Izuzetno je kompleksan i namenjen je isključivo korisnicima koji imaju adekvatan kadar za pokretanje i održavanje ovakve usluge.

Cloud Platforme

Danas se internet mreža razvija tom brzinom da su najveće IT kompanije razvile novu vrstu usluge koja se zove cloud servis. Od server soba iz primera shared hosting kompanija, data centra ili centara kod VPS usluge, kod cloud platforme govorimo o gigantskim klasterima servera smeštenim u geo pozicioniranim data centarima rasprostranjenim po svim kontinetima i povezanim izuzetno brzim optičkim vezama. Vodeći provajderi ove usluge su Microsoft, Amazon i Google. Oni obezbeđuju vrlo kompleksne pakete servisa koji pokrivaju potrebe malih, srednjih i enterprise korisnika. Poslovni svet sve više prepoznaje kvalitet i cenu ove usluge, pa se iz razloga uštede danas seli svoje poslovanje iz sopstvenih data centara delimično ili potpunosti seli u cloud. Ova vrsta platforme je izuzetno kompleksna za podešavanje i održavanje. Namenjena je kompleksnim sistemima koji imaju potrebe za brzim skaliranjem resursa, geo redudansom i brzinom.

Ovde svakako nećemo pokretati mali sajt, ali i pored toga možemo potpuno besplatno testirati sisteme u nekom promotivnom periodu. Naplata ovih sistema usluga nije fiksna kao u slučaju shared hosting ili VPS platforme. Način fakturisanja usluge  je složen i vrši se kroz matricu obračuna resursa koje želite da koristite na platformi.

Kako se plaća hosting usluga?

Hosting usluge moguće je plaćati mesečno, ali su cene optimizovane za godišnje plaćanje. Kao i kod mnogih modela pretplate, više se isplati plaćeti godinu dana unapred. Ukoliko vam je potreban savet pri izboru paketa koji bi najbolje odgovarao vašim potrebama, slobodno nas kontaktirajte. Nadamo se da smo uspeli da vam razjasnimo nedoumice oko toga šta je hosting i koji tipovi hostinga postoje.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *