infogate-programiranje
Programiranje

Web programiranje – sajtovi i aplikacije po zahtevu klijenta

Web programiranje je samo jedna od mnogobrojnih usluga naše agencije koja pomaže drugim kompanijama da ostvare svoje poslovne ciljeve kroz prisustvo na internetu.

Većina klijenata koja kontaktira Infogate obraća nam se sa jednim od sledećih problema:

 • Nemaju web sajt
 • Imaju funkcionalan sajt, ali im je potrebno web programiranje za aplikaciju koja bi upotpunila sajt
 • Imaju posećen sajt koji ima zastareli dizajn i nije prilagođen mobilnim telefonima
 • Nisu zadovoljni posećenošću sajta
 • Nedostaju im profesionalne fotografije za internet prezentaciju njihove kompanije
 • Nemaju vremena da sami unose sadržaj na sajt
 • Nedostaju im kvalitetni tekstovi koji bi na pravi način predstavili njihovu kompaniju

Izrada proizvoda tj. web programiranje

Prva stvar koju radimo kada nam se klijent obrati zbog izrade sajta ili web aplikacije je jasno određivanje korisničkog zahteva. Na kratkom sastanku detaljno definišemo šta sve možemo da uradimo kako bismo mu pomogli da njegovo prisustvo na internetu bude što efektivnije. Ovaj korak mora da se uradi precizno, kako bi se otklonile sve nedoumice pre početka posla. Izgled, ali i funkcionalnost sajta ili aplikacije treba da budu razrađeni do najsitnijih detalja. Od složenosti onoga što programiramo zavisi i broj sati koji nam je potreban za taj prizvod, pa samim tim i njegova cena. Tek kada smo sigurni da tačno znamo šta klijent želi, krećemo sa radom.

Back end i front end

Kao što je već pomenuto, kod web proizvoda postoje dva jednako bitna aspekta: funkcionalnost i izgled. Izgled je ono što vidimo kada uđemo na sajt. To zovemo front end. Međutim, postoji i back end koji korisnici ne vide. To je onaj deo u pozadini koji „nešto radi“. Ovaj koncept je lakše razumeti kroz primer sajta booking.com. Kada korisnik unese datume i lokaciju i klikne na dugme search, Buking mu izlista raspoložive hotele. To izlistavanje na osnovu unetih podataka radi se u bekendu. Uz pomoć programskog jezika, uneti podaci korisnika upoređuju se sa podacima o raspoloživim hotelima i kada se dese poklapanja ona se prikazuju kao uspešni rezultati pretrage.

Buking imaj ogroman broj smeštajnih objekata u svojoj bazi. U deliću sekunde, programski jezik uspeva da izlista ove objekte i da ih upari sa podacima koje je poslao korisnik. Kada bi se ovo radilo ručno, bili bi potrebni meseci i godine dok se ne pronađu svi rezultati. Programski jezici nam na ovaj način umnogome štede vreme, ali i novac. Oni nam omogućavaju da dođemo do najbolje ponude za dva-tri minuta, bez potrebe da zovemo i obilazimo turističke agencije. Takođe, vlasnicima ovakvih sajtova omogućavaju da zarade zavidnu sumu novca. Ovo se ne odnosi samo na Buking, već na sve popularne sajtove i aplikacije koje ljudima olakšavaju život.

Back end web programiranje

Sada kada je jasno koja je uloga bekenda na sajtu, evo koji su programski jezici najbolji za razvoj ovog dela sajta:

 • PHP
 • Ruby
 • NodeJs
 • Python

Front end web programiranje

U ovoj fazi programer i dizajner moraju tesno da sarađuju. Dizajner pravi skicu tj. mockup na osnovu kojed programer piše kod. Od toga kako je urađeno front end web programiranje zavisi koliko će sajt ili aplikacija ličiti na ono što su dizajner i klijent osmislili. Programski jezici u kojima se piše kod za frontend su:

 • HTML
 • CSS
 • JavaScript

Frejmvork olakšava web programiranje

Pored navedenih jezika, postoje i frejmvorci koji pomažu da se web programiranje radi brže i sa manjom mogućnošću greške. Jedan on njih, koji je naš trenutni favorit je Laravel. On je zasnovan na php programskom jeziku a u sebi integriše i html, css i javascript, koji su neophodni za frontend.

CMS – do sajta bez programerskog znanja

Za izradu jednostavnijih prezentacionih sajtova, koji nemaju komplikovane funkcionalnosti pretraživanja koje ima, na primer, već pominjani Buking, postoji i alternativa za web programiranje. Ta alternativa se zove CMS – Content Management System ili u bukvalnom prevodu sistem za upravljanje sadržajem. Najpoznatiji takvi sistemi su WordPress, Joomla i Drupal. Iako su veoma intuitivni za korišćenje (naročito WordPress), osobe koje nemaju dovoljno programerskog znanja neretko nailaze na prepreke koje su za njih nerešive. Čak i kada se koristi CMS, često je potrebno uraditi i izmene u kodu (takozvanu kastumizaciju) kako bi sajt imao sve zahtevane funkcionalnosti. Zbog toga je, ipak, web programiranje neophodno čak i kada se koristi CMS.

Infogate tim na osnovu specifičnosti zahteva svakog klijenta teži da uvek predloži najbolje i najbrže rešenje. Cena usluge izrade sajta varira u zavisnosti od toga da li se koristi CMS, kao i od potrebnog nivoa kastumizacije.

Similar Posts