Dizajn

Web sajt – dizajnerski trendovi za 2017. godinu

Trendovi se često menjaju, pa samim tim i ono što smatramo primamljivim za oko kada je u pitanju web sajt. Web dizajn konstantno evoluira, a ono što je do juče izgledalo privlačno i moderno preko noći može da zastari i izbledi.

Kao i kada je moda u pitanju, i u webu se aktuelne dizajnerske tehnike svaki čas smenjuju. Nešto što je danas popularno, za godinu dana može biti prevaziđeno. Sa druge strane, stari trendovi se ponovo vraćaju s vremena na vreme. Zbog toga, da biste imali svež i lepo dizajniran sajt, treba da budete u toku sa aktuelnim dešavanjima u ovoj industriji.

13 predloga – dizajn trendovi u 2017 godini za vaš web sajt

1) Debela (masna) tipografija

Sve više primećujemo trend masnih (bold) fontova na početnim stranicama. Efekat je još upečatljiviji kada je ostatak stranice minimalan i čist. Kao primer možemo da uzmemo web sajt francuske agencije Big Youth.

 

2) Sinemagraf

Sinemagraf – je animirana fotografija ili video u visokoj rezoluciji koji se prikazuje u beskonačnoj petlji na pozadini ekrana. Sinemagraf postaje sve popularniji način da se unese živost na web sajt. Full-screen petlja kao u primeru stranice Danske agencije CP+B Copenhagen uspešno zadržava pažnju posetilaca.

 

3) Eksperimentalne kompozicije

Jedan eksperiment sa neuredno složenim elementima na strani, slično mozaiku ili cik-cak strukturama ali bez jasne strukture. Neki dizajneri se odlučuju da elemente ređaju slučajno ili sa preklapanjem kako bi stvorili nove kompozicije. Direktor dizajna Will Geddes pokazuje jedan od svojih eksperimenata sa kolažom elemenata.

 

4) Svetli gradijenti boja

Kaleidoskopski gradijenti se vraćaju na velika vrata. Ciriška web agencija Y7K ilustruje odličan primer kako napraviti prelaz dve boje preko celog ekrana koji izgleda sveže i moderno.

 

5) Živahne boje u slojevima

Nasumično složeni slojevi boje daju dubinu i teksturu jednostavnom dizajnu sajta.  Melissa Meio-Fio.

 

6) Direktan i jednostavan tekst

Neki dizajneri uklanjaju slike i navigaciju sa početne strane, oslanjajući se na slogane koje informišu posetioce o njihovoj kompaniji. Danska agencija B14 koristi svoju početnu stranicu za prodaju nekretnina kako bi jednostavno opisala njihovu misiju na tržištu i dala linkove  za njihov portfolio. Ovaj pristup je moderan i vrlo uredan način za prezentovanje ključnih informacija.

 

7) Ilustracije

Sve više kompanija se odlučuje za animirane ilustracije i grafike. Posle niza godina ravnog i minimalnog dizajna, grafike unose dubinu i živost kao i osećaj personalizacije korišćenja. Primer web sajt kompanije NewActon (koju je dizajnirala Australijska digitalna agencija ED).

 

8) Ultra-minimalizam

Primena minimalizma nekad ide do samih granica. Neki dizajneri prkose definiciji kako web sajt treba da izgleda prikazujući samo apsolutno neophodne podatke. Sajt dizajnera Mathieu Boulet je centralno postavljen oko ikonica za društvene mreže i osnovnih podataka. Stvarno minimalno?

Web sajt - ultra minimalizam
 

9) Dva tona

Ovaj sveden, dvobojni ton izgleda kul i savremeno, kao u slučaju australijskog sajta Design Radio.

 

10) Kombinacija horizontalnog i vertikalnog ispisa teksta

Lišavanje ispisa teksta uobičajenog horizontalnog poravnanja i smeštanje u vertikalne kolone na strani dodaje novu dimenziju izgledu stranice. Pogledajmo primer  Matt Porterfield, koji kombinuje horizontalni i vertikalni ispis teksta. Od jedne veoma jednostavne stranice pravi se potpuno novi vizuelni doživljaj za čitaoca.

 

11) Geometrijski oblici i figure

Nepravilni oblici, figure i šare se sve više pojavljuju u nekim rešenjima za web stranice. U ovom primeru Kanadski dizajn studio MSDS smelo koristi oblike slova sa šarama, dodajući malo dizajnerskog talenta u inače ravan dizajn.

 

12) Modularni dizajn

Modularni dizajn će se održati i u 2017 godini. To je siguran način da sajt izgleda čisto i pristupačno, a da istovremeno zainteresuje korisnike. Ovaj primer dizajn studija Waaark nudi preokret u modularnom dizajnu: kada kursorom pređete preko ivica između kvadrata,  proizvodite neočekivani talasajući efekat.

 

13) Preklapanje slike i teksta

Tekst koji blago prelazi preko susedne slike postaje popularan efekat za blogove i portfolia. Front end developer Thibault Pailloux čini da preklapajući podvučen tekst vizuelno iskoči iz slike.

 

 

U Srbiji postoje agencije za Web Dizajn koje su poznate po tome što prate svetske trendove i implementiraju ih na sajtove koje izrađuju.

Kako se vama čine ovi trendovi?

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *