pribor za pisanje
Uputstva

Kako dodati novi članak na WordPress blog?

Dok mnogi misle da je dodavanje novog članka na WordPress blog nešto što je lako i jasno samo po sebi, početnicima se često dešava da ne mogu da se snađu. Čak i osobe koje već neko vreme koriste WordPress ponekad ne znaju sve skrivene opcije koje se nalaze na njegovom interfejsu.

U ovom uputstvu za početnike prikazaćemo vam kako da najbolje iskoristite ovaj interfejs kada dodajete novi tekst u WordPress blog.

Logovanje u WordPress blog

Da biste mogli da dodate tekst u WordPress blog, prvo što treba da uradite je da se ulogujete u admin deo na sajtu.

Najčešći način za logovanje je da na domen vašeg sajta dodate nastavak wp-admin. To će biti, na našem primeru, https://infogate.rs/wp-admin.

Pojaviće vam se sledeća polja:

logovanje u WordPress blog

Ponekad se dešava da developeri, iz sigurnosnih razloga, promene ovaj dodatak, pa ukoliko vam se pri dodavanju dela wp-admin ne pojave ova polja, kontaktirajte osobu koja vam administrira sajt.

Nakon što unesete korisničko ime i lozinku, moći ćete da pristupite kontrolnoj tabli (dashboard).

Da biste dodali novi tekst stanite mišem na deo „Članci“ i kliknite na „Dodaj novi“.

WordPress kontrolna tabla

Pojaviće vam se sledeći ekran:

dodavanje teksta u WP admin delu

Sada ste spremni da krenete sa unošenjem teksta.

Polja za naslov i tekst

Polja za naslov i tekst su najuočljiviji delovi ekrana koji se pojavljuju nakon što ste kliknuli na „dodaj novi članak“.

U polje za naslov unesite naravno – naslov.

Nakon toga, WordPress će sam generisati url za vaš članak. Ukoliko vam je potrebno, zbog optimizacije sajta, url možete da promenite klikom na dugme „uredi“ koje se nalazi pored autogenerisanog permalinka.

Sledeći korak je dodavanje teksta odnosno sadržaja članka.

Tekst ubacujete u sekciju ispod, kroz vizuelni editor (vidljivo) ili tekst editor koji prikazuje i kod. Za početnike, vizuelni editor je sasvim dovoljan, jer deo sa kodom može biti zbunjujući osobama koje ne poznaju HTML (Hiper Text Markup Language).

Možete prelaziti sa vizuelnog na tekst editor dok kucate tekst, ali to ne preporučujemo zbog toga što može da utiče na formatiranje članka.

Vizuelni editor je pravljen tako da bude lak za korišćenje, sa opcijama za formatiranje koje podsećaju na Office Word.

U donjem delu polja u kojem pišete, WordPress će vam pokazati koliko reči imate u svom članku.

Takođe, na svakih nekoliko sekundi, automatski će se čuvati sve promene koje napravite. To je veoma bitno, jer ukoliko vam se prilikom pisanja isključi računar, kada ponovo uđete u tekst, skoro sve će biti sačuvano.

Naravno, čim kliknete na dugme „Ažuriraj“ automatski sačuvane promene će biti zamenjene novim sadržajem. WordPress u donjem delu polja, pored broja reči, daje i podatke o tome kada je sačuvana poslednja promena.

Dodavanje slika i drugih formata

Između polja za naslov i polja za pisanje, nalazi se dugme „Dodaj sadržaj“ za dodavanje slika i drugih formata. Dakle, osim običnog teksta, u članak možete da ubacujete i slike (a i druge formate kao što je na primer .pdf, audio, video).

Kada kliknete na to dugme, pojaviće se prozor za umetanje (otpremljivanje) slika.

Polje za umetanje slika

Kliknite na dugme „Odaberi datoteke“ da biste otpremili slike ili neki drugi media format na vaš WordPress blog. Takođe, možete da kreirate i galerije slika ili audio plej liste od otpremljenih fajlova.

WordPress u sebi ima integrisan i osnovni alat za obradu slika. Uz pomoć ovog alata možete da okrećete, rotirate, sečete i menjate veličinu slika.

Opcije za objavljivanje

Desno od naslova i polja za unos teksta nalazi se deo u kojem prilagođavate opcije za objavljivanje teksta (u dijalogu „Objavi“ – na engleskom meta box „Publish“).

elementi na opcijama u kontrolnoj tabli

Ovaj dijalog (meta box) ima sledeće elemente:

  1. Dugme „Sačuvaj nacrt“ čuva nacrt (radnu verziju) članka
  2. Dugme „Pregled“ prikazuje kako će vaš članak izgledati kada ga objavite
  3. Opcija „Status“ vam omogućava da kontrolišete status vašeg članka. WordPress automatski čuva tekst ili kao nacrt ili kao objavljen članak. Ukoliko ne koristite posebne dodatke (plugin) da dodate kastumizovani status, nema potrebe da posebno podešavate ovu opciju, osim u slučaju da želite da sklonite (unpublish) neki članak sa sajta.
  4. Kliknite na link „Uredi“ da biste dobili još opcija za vidljivost članka. Ovde ćete moći da dodate svom članku posebnu karakteristiku lepljivog članka (sticky post) kako bi uvek bio prikazivan iznad svih ostalih tekstova.
  5. Sledeća opcija vezana za vidljivost vam omogućava da članak zaštitite lozinkom.
  6. Poslednja stavka u vezi vidljivosti je podešavanje privatnosti. Ona vam daje mogućnost da privatno objavite članak koji će biti vidljiv samo korisnicima koji imaju uredničke privilegije na vašem sajtu.
  7. Kliknite na link „Uredi“ pored komande „Objavljeno“ ili „Objavi odmah“ da promenite datum i vreme objave. Ovde možete da zakažete objavljivanje članaka u određeno vreme ili da ih prikažete kao da su objavljeni u nekom drugom trenutku.
  8. Link „Pomeri na otpad“ služi da biste mogli da obrišete vaš članak. Obrisani tekstovi se nalaze na otpadu i možete ih povratiti, ukoliko je potrebno, u narednih 30 dana.
  9. Na kraju, dugme „Objavi“ služi da bi vaš članak postao javno vidljiv. Ukoliko ste zakazali objavljivanje članka, on će postati vidljiv u zakazano vreme.

Dodavanje kategorija i oznaka

WordPress blog vam omogućava da grupišete tekstove po kategorijama i oznakama. Na taj način, vaši čitaoci će lakše moći da nađu određene tekstove, a ovo pozitivno utiče i na SEO.

Ove opcije se nalaze odmah ispod sekcije „Oblik“.

katwgorije u WP tekstu

Možete izabrati neku od postojećih kategorija ili dodati novu uz pomoć linka „Dodaj novu kategoriju“. Oznake dodajete unosom u za to predviđeno polje i klikom na dugme „Dodaj“, a možete i izabrati neku od postojećih oznaka.

Postavljanje izdvojene slike

Većina WordPress tema podržava dodavanje izdvojene slike (featured image) ili minijaturne slike (thumbnail) uz tekstove. Najčešće, izdvojenu sliku dodajete na dnu desne sekcije ekrana, ispod kategorija i oznaka.

Kliknite na link „Postavi izdvojenu sliku“ i pojaviće se deo za dodavanje slike.

Možete da izaberete jednu od slika koje se već nalaze u biblioteci ili da dodate novu sliku sa svog računara.

Opcije za ekran

Neke od opcija koje možete podešavati na ekranu su u startu sakrivene kako bi interfejs bio jednostavniji za rad. Početnici uglavnom ne koriste te sakrivene opcije, ali vama svakako mogu biti od koristi u nekim slučajevima.

Da biste došli do ovih opcija, kliknite na „Podešavanja ekrana“ u gornjem desnom uglu. Prikazaće vam se izbornik sa kutijicama koje možete obeležiti kada želite nešto da aktivirate.

podmeni za opcije

Kao što vidite, neke kutijice su već obeležene. Kada želite da prikažete još nešto, samo čekirajte kutijicu pored te opcije.

Hajde da pogledamo šta su neke od tih opcija i kako da ih koristite.

Podložak (excerpt)

Kada obeležite ovaj kvadratić, pojaviće se još jedno meta polje ispod u koje možete dodati kratak sažetak (excerpt) vašeg članka.

polje za sažetke

Ovaj sažetak se onda može prikazivati na početnoj ili blog stranici, a ceo tekst će se učitavati samo na stranici na kojoj se nalazi članak.

Diskusija

Iako su komentari dobar način da navedete čitaoce da se angažuju, ponekad može da se desi da za neki članak ne želite da dozvolite komentarisanje.

Opcija za diskusije se prikazuje kao polje u kojem možete da uključite/isključite komentare, povratne veze i pingove.

polje za diskusiju

S obzirom na to da su stranice rađene s ciljem da imaju statički sadržaj, poželjno je da za njih isključite komentare.

Autor

WordPress će vas automatski postaviti kao autora kada objavite članak. Ukoliko želite da nekoga drugog dodelite kao autora, možete da obeležite ovu opciju među opcijama ekrana. Tada će vam se pojaviti deo u kojem možete da menjate autora.

Opcije vezane za WordPress dodatke (plugins)

Prethodno navedene opcije se pojavljuju na svakoj WordPress kontrolnoj tabli. Međutim, postoje dodaci koji dodaju svoje opcije, kao što je na primer Yoast (dodatak za optimizaciju sajta).

Evo koje se sve opcije pojavljuju kad se uključi ovaj dodatak.

dodaci koji se pojavljuju uz Yoast

Ovo je bio prikaz navažnijih opcija koje su vam bitne ukoliko sami dodajete tekstove na svoj WordPress blog.

Koje opcije su vama najkorisnije kada objavljujete novi članak?

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *