WordPress opcije - podešavanje
Uputstva

Šta su WordPress opcije i kako ih podesiti iz admin panela

WordPress opcije se lako mogu menjati ukoliko koristite FTP ili možete da pristupite bazi podataka.

Međutim, verovatno vam se nekada desio i slučaj da morate da promenite neke opcije u WordPress-u, a nemate FTP pristup ili pristup bazi podataka. WordPress svoja podeševanja čuva u zasebnoj tabeli wp_options u bazi podataka. Za naprednije korisnike, upis u tu tabelu možete obaviti kroz korišćenje Options API ili Settings API interfejsa.

Većinu podataka iz te tabele možete menjati direktno i u admin konzoli. Iz menija Podešavanja (Settings) -> Opšta možete da promenite informacije kao što su naslov sajta, podnaslov, URL adresa sajta, permalinkovi, podešavanja komentara i sl.

Međutim, neke WordPress opcije se ne pronalaze baš ovako jednostavno. Postoje i opcije koje mogu biti sakrivene od korisnika.

Hajde da pogledamo šta raditi u tom slučaju.

Sakrivene WordPress opcije

WordPress krije opcije sa Settings ekrana koje imaju unapred predefinisane vrednosti. Šta ako treba da promenite neko od tih podešavanja, a nemate direktno pristup serveru sem admin pristupa WordPress konzoli. To može biti recimo slučaj kada se vaš media folder nalazi na drugoj putanji kao što je slučaj kod nekih hosting provajdera.

Na sreću WordPress je ostavio opciju i za ove slučajeve. Možda ste primetili URL adresu kada pokrenete opcije „Podešavanja“

http://vašblog.rs/wp-admin/options-general.php

ali većina korisnika nije upoznata da u admin konzoli možete pokrenuti i master options stranicu na sledećem linku:

http://vašblog.rs/wp-admin/options.php

Ova stranica sadrži sve opcije za vašu WordPress stranicu i neke od tih opcija već imate na standardnoj stranici za podešavanja. Ovde recimo možete da podesite putanju za vaše slike, ukoliko ste kojim slučajem ta podešavanja izgubili sa standardne stranice podešavanja.

Važno: Nemojte menjati parametre ukoliko niste sigurni šta treba da se upiše u polja. Većina vrednosti je serijalizovana i ne može se jednostavno izmeniti promenom vrednosti.

Kakva su vaša iskustva sa WordPress opcijama i sa kakvim se problemima najčešće susrećete?

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *